Baker praatjes

Baker praatjes

Wat is een baker
Een baker is een soort ongeschoolde kraamverzorgster van vroeger. Een vrouw met ervaring en eigen kinderen die de vroedvrouw assisteerde tijdens de bevalling. Ze vertelden soms dingen die medisch gezien niet klopten wat we nu de bakerpraatjes noemen.

Bijgeloof
Bakerpraatjes berusten vaak op bijgeloof. Ik heb er nooit zo in geloofd. Toch zijn er grote groepen zwangeren die er nog steeds heel veel waarde aan hechten ook al is een bakerpraatje vaak in het geheel niet waar.

Zo wordt er vaak beweerd dat je bij een spitse buik naar voren een jongen kunt verwachten maar als je breed draagt een meisje. Ben je erg misselijk? Dan wordt het vast een meisje! Als ik kijk naar mijn eigen zwangerschappen ging dat totaal niet op. Ik voelde me bij beide zwangerschappen hetzelfde en draag ook nagenoeg hetzelfde maar toch is het een jongen en een meisje geworden.

Voorbeelden
Zo zijn er ontelbare bakerpraatjes. De ene klinkt nog gekker als de andere. Om te voorspellen hoeveel kinderen je gezin gaat tellen moet je hard tegen een uitgebloeide paardenbloem blazen en tellen hoeveel blaadjes er over blijven. Twee aanstaande moeders die naast elkaar lopen brengt ongeluk tenzij één van de twee een knoop in haar onderbroek legt. Als je je baby strakke sokjes aan doet gaat hij pas laat lopen.

Geloof jij er in? Je zult versteld staan hoeveel mensen er toch stiekem rekening mee houden en zich aanpassen omdat er misschien in de verste verte toch een klein beetje waarheid in zou kunnen zitten. Hier een nuchtere mama die de bakerpraatjes maar weer naast zich neer legt en wel ziet hoe het komt!