Handige tips bij borstvoeding

Handige tips bij borstvoeding

Borstvoeding hoort voor veel vrouwen tot het standaardrepertoire na een bevalling. Het is een symbool van de verbondenheid tussen moeder en kind en het geeft het kind bovendien de nodige nuttige voedingsstoffen.

Klein wonder
De voeding beschermt de baby tegen ziekten en borstvoeding maakt het eenvoudiger voor de vrouw om na de bevalling weer op een normaal gewicht te komen. De behoefte van het kind aan de voeding via de moeder kan wel enige tijd aanhouden. Soms duurt het echter langer of korter. Er kunnen problemen zijn met de baby die moeite heeft om de aan de borst te komen, of de moeder kan niet voldoende of geen melk produceren.

Enkele handige tips voor het geven van borstvoeding:
Het is belangrijk dat het kind aan de borst wordt gelegd zodra het gaat zoeken en happen. Dit begint meestal vlak na de geboorte. Verder is het belangrijk dat het kind zo vaak gevoed wordt als het wil. De eerste dagen na de bevalling zal die misschien wel 12 keer op een dag zijn. Later wordt dit minder en loopt het terug naar zo’n 7 keer per dag.

Verbondenheid
Tot slot is het erg verstandig om de baby huid-op-huid contact te laten hebben met de moeder. Het geeft vertrouwen en de band tussen moeder en kind wordt er door verstevigd. Verder is het goed voor de baby om zelf te leren ‘plaatsen’ waar de borst zich bevindt.

Rustig proberen
Soms kan het weleens voorkomen dat het geven van borstvoeding niet lukt. De eerste periode is daar de kraamverzorgende die op veel van de vragen die je hebt antwoord kan geven. Uiteraard kan je ook naar een dokter als je er gewoon niet uitkomt. Jonge moeders moeten ook vooral niet in paniek raken op het moment dat het eventjes niet lukt. Blijf het kind begeleiden en helpen, dan komt het vaak vanzelf goed.