Opzoek naar inspiratie voor sinterklaasgedichten

Opzoek naar inspiratie voor sinterklaasgedichten

Op zoek

Inspiratie, “een ‘bezieling’, waarin men het scheppend vermogen ervaart voor het vormgeven van zijn werk”, aldus een encyclopedie. Het is hiernaar waar velen naar op zoek zijn, zo vlak voor sinterklaasavond en maar niet kunnen vinden. Waar kan je die inspiratie toch vinden? We kunnen toch zeker niet de Sint om gedichten vragen!

Het geheim: ontspanning

Het geheim is ontspanning! Als men lekker ontspannen is komen ideeën los en worden oplossingen voor problemen gevonden, zonder dat men daar moeite voor hoeft te doen. We ervaren de inspiratie en de gedichten rollen achter elkaar uit ons brein.

Nu is de realiteit van het maken van de sinterklaasgedichten vaak niet echt een ontspannende bezigheid. In tegendeel, vaak wordt het maken van het gedicht uitgesteld tot het laatste moment. Stress slaat toe: er moet gepresteerd worden, het gedicht moet af! Dit is natuurlijk niet echt de gewenste gemoedstoestand waarin we door de inspiratie bezield kunnen worden….

De ultieme inspiratie

Als de nood het hoogste is, is de redding nabij….
Ik kijk naar mijn dochtertje. De eerste tandjes beginnen door te komen. Ik geef haar een stukje taaitaai. Vast niet verantwoord, maar ach voor één keertje… Ik drink mijn kopje koffie en zit een beetje te mijmeren. Spelend met de pen op een nog blank velletje papier. Je raad het al: hier moet een sinterklaasgedicht verschijnen. Ik kijk weer naar mijn kleine meisje…

Eet maar, kleine meid, eet lekker je taaitaai
Jou wachten nog heel veel mooie jaren
met mooie ervaringen maar ook gevaren
Tijd gaat snel, als in een ommedraai
Sint en Piet zullen zich ontfermen
over jou en voor altijd beschermen

Er rolt als vanzelf een gedichtje uit mijn pen. Ik wordt er een beetje emotioneel van, want het blijkt weer dat mijn dochtertje mijn grote inspiratiebron is.
Ik schiet in de lach, zij is mijn alles en nu blijkt ze ook nog mijn sint gedichten gedichtengenerator te zijn!